Upravit stránku

Akce, kterou pořádala PMO Global Alliance Community, se uskutečnila mezi 8. a 15. dubnem a vytkla si velmi ambiciózní cíl: hledali jsme způsoby, jakým mohou projektoví manažeři čelit koronavirové krizi a překonat problémy, se kterými se tak ve své profesi setkávají. Zúčastnili se jí na čtyři stovky projektových manažerů, konzultantů a PMO z celého světa. 

Generování nápadů

První dva dny byly věnovány generování nápadů na projekty v celkem 8 oblastech: 

  • vzdálená práce,

  • mentální pohoda,

  • produktivita a motivace,

  • rozhodování,

  • business kontinuita,

  • podpora komunity,

  • business transformace,

  • a change management.

Idea/potential solution

Collect insights on tools, people management, and processes from other areas that were mainly based on remote work and contracting (lawyers, consultants, developers... etc) and prepare a list of general recommendations to apply this lessons learned to new professions the were in "before Covid" times received as on site full employment jobs but have emerged in "after Covid"  as more flexible remote work professions.

 

Projekty

Z nápadů byly vybrány ty nejlepší, které byly vyhlášeny jako projekty. Cílem bylo připravit prezentaci a video k řešení dané výzvy nebo problému. Každý projekt měl svého projektového manažera, řešitelský tým a několik mentorů. Hlavní trendy a výzvy, které se v rámci projektů na hackathonu řešily:

Aresa in PMO hackathon

Nakonec se podařilo se natočit šestnáct videí. Na některých projektech se ještě bude pracovat, proto nejsou finální výstupy k dispozici komunitě. Velkou výzvou bylo skloubit různou úroveň účastníků, práci napříč časovými pásmy i přílišné upnutí k teoriím a frameworkům současného světa. 

Týmová práce je základ

Generování nápadů začínalo na Slacku. Byl jsem aktivní v několika oblastech jako je digitalizace, change management a business continuity. Velmi rychle jsem si začal rozumět s lidmi okolo change managementu, kde se objevilo hodně zajímavých myšlenek a brzy začala fungovat týmová synergie. S Yevgenem z Ukrajiny a Eileen s Jižní Afriky jsme postavili myšlenku projektu a spolu s dalšími kolegy začali pracovat na výstupu. Já měl na starost oblast komunikace změn, kterou bylo potřeba zjednodušit a upravit na současnou situaci. Šestičlenný tým fungoval velmi dobře, Nourah ze Saudské Arábie dala prezentaci do perfektního designu a Eileen namluvila video. Výsledek můžete shlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=2dR8eLzu4f8&feature=emb_logo

U řady týmů jsem viděl problémy ve spolupráci - jeden člen týmu prosazuje za každou cenu svou myšlenku nebo týmu chybí drive a kompetence. To ostatní týmy zdrželo a podepsalo se to na jejich výsledku. 

Musím být kritický i k našemu výstupu. Přál jsem si ještě posbírat feedback od PMO doladit relevanci některých sekcí, nicméně v krátkém časovém intervalu se to nestihlo. 

Hackathon je zážitek 

Navzdory tomu převážily pozitivní dojmy. Všechna setkání, diskuse a workshopy spojovala silná pozitivní atmosféra, která nám dovolila překonat únavu, stres v osobním nebo pracovním životě a kulturní i fyzickou vzdálenost. Ověřili jsme si, že pokud je dobrá vůle, každou překážku lze překonat a žádný cíl není nemožný. 

Očekával jsem, že mě dlouhá série online konferencí vyčerpá, ale stal se pravý opak. Hackathon mě nabil energií a hned jsem začal uvažovat, kde bych tento druh spolupráce využil nejlépe.Vzal jsem si pár ponaučení a rád bych viděl, jestli bychom s kolegy dosáhli větší efektivity.

Jako nejdůležitější faktor úspěchu vidím přípravu. Organizace hlavních setkání a spolupráce mezi týmy musí být naprosto dokonalá a dopředu daná včetně pravidel a agendy. Myslím si také, že téma je dobré zvolit konkrétní, jasné a nejlépe rovnou se specifickým zadáním, které vznikne ještě před začátkem samotného hackatonu. Nebál bych se ani hierarchické organizace, kde o dalším směřování rozhoduje jeden nebo jen několik lidí. Samozřejmě je potřeba zároveň pracovat s emocemi těch, jejichž práce nebude využita - je to nezbytná cena za velký objem práce v krátkém čase.

Hackathon je svým způsobem extrémní sport. Jsou v něm obsaženy velké emoce, velké výkony, ale i nejisté výsledky. Příznivci extrémních sportů říkají, že zážitek nemusí být dobrý, stačí, když je silný. Já mohu říci, že můj první zážitek tohoto druhu byl nejen silný, ale i dobrý, a těším se, že i další bude takový. 

Máte chuť uspořádat hackathon k aktuálnímu problému? Rád pomohu s organizací.

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti