Upravit stránku

Ano, už nám to AI také nedá spát. Hodně jsme ho/ji/to tu poslední měsíce řešili, trochu jsme se i bránili a interně hádali. Nechtěli jsme být další z řady rychlokvašek, co budou předstírat expertizu, ale jdou si jen zaserfovat na módní AI vlně.
Ale ono to tu prostě je! Žádná futuristická budoucnost, čirá přítomnost.

Řada kolegů už s tím v denní praxi pracuje. Přirozeně a efektivně. Klienti se ptají na spoustu záludných otázek: co jde a nejde a co se smí a nesmí. V debatách nechybí emoce. Náš poslední středeční open na toto téma se nám nevešel ani do dvou místností naráz :)

A my rozhodně chceme, aby naše komunita a kontraktoři zůstali na špičce kvality a dění.
Takže AI ano. A když ano, tak pořádně, proaktivně a s vámi! 

IA není jen AI, aneb jsem z toho trochu osel

Ono to zase není až tak nové téma. My přeci v projektech určitou IA už dlouho a běžně děláme. Ne, nepřepsal jsem se (aneb pozor na ty zkratky!). IA v tomto kontextu znamená “Intelligent Automation”. A zahrnuje to veškerou automatizaci opakovaných PM rutin, workflows, šablon. Ať už za pomocí RPA, maker, pythonu apod. To přece známe.

AI, zejména ta generativní, je pak jedna z nových ingrediencí pro takovéto pokročilé automatizace. A je to ta ingredience, co dnes voní z kuchyně každého inovátora jak čerstvě nakrouhaný lanýž :) ( .. a ano, je část lidí, co to fakt nemůže ani cítit :)

A že je to relevantní ingredience i pro PM komunitu nepřímo potvrzuje i poslední PMI Pulse of Profession studie, která nutnost” professional developmentu” a “new ways of working” uvádí jako 2 z top 3 driverů úspěšných projektovek.

Co v tom tedy dnes děláme?

Začínáme tam, kde je nám to nejbližší. Tj. hledáme v první řadě pragmatická využití pro expertizy, které v Projectmanu pokrýváme. Jako první v řadě adresujeme věci kolem práce projekťáka a věci související s project management procesy. 

Největší pragmatický přínos dnes vidíme v těchto oblastech:

  • Automatizace administrativních úkolů

Od draftování organizačních mailů či agendy porady přes pomoc s meeting minutes až po draft steering prezentace. 

  • Personalizované poradenství

Můžete si vytvořit další pomocníky a “persony”, která vám pomohou s disciplínami, kde nejste úplně doma. Budete mít součinnost domain expertů dostupnou 24/7.

  • Vylepšená analýza dat

AI dnes umí pracovat i s datovými sadami či s excel tabulkami a agregacemi. Jistě, jsme borci v kontingenčkách, ale jeden dotaz do chatu je prostě rychlejší. A ve věci analýzy dat AI většinou nechybuje.

  • Efektivní plánování a řízení projektů

Nemusíme se spokojit s zrychlením administrativy. AI dnes už zvládne najít v projektu kritickou cestu, navrhnout dopad na zdroje či identifikovat BRQs a change requests z nestrukturovaných textů. Napoví vám rychle, .. vy jste ale dál “in charge”!

  • Zlepšení komunikace a spolupráce

Ano, trochu provokativní bod. První reakce jsou spíše obava z odosobnění a ztráty hi-touch komunikace. Ale všechny ty body výše v reálu vedou k lepšímu toku oficiálních informací a uvolňují projekťákovi ruce řešit ty věci “mezi řádky” a být empatičtější v řešení očekávání stakeholderů. A to se počítá. 

Není asi překvapením, že velké konzultačky předpokládají přesun 80% projektových administrativních činností do rukou AI nejpozději do roku 2030. Celkově je to zatím hodně o osobní produktivitě projekťáka, ale rozhodně ne o jeho náhradě! 

Další velkou debatou jsou vhodné nástroje. Ano, GPT4ka peloton jasně táhne, ale není to zdaleka jen o ni (..zasvěcení jistě sledují rychle rostoucí list na https://theresanaiforthat.com/project-management/). Samostatná kapitola je pak “compliance”, aneb co se smí a nesmí. Gartneři této oblasti říkají “AI TRiSM” (trust, risk and security management). Všechny odpovědi tu zdaleka neznáme. Nikdo je ještě přesně nezná ;-)

Ale jsme u toho a mapujeme terén také pro vás. A to i díky partnerství se zajímavými lidmi a firmami, jako například https://aivpodnikani.cz/, https://www.bighub.ai/ či https://www.aiinstitute.cz/.
 

A co je v tom pro mě? 

Tradičně to pro vás, naše kontraktory a komunitu, má dvě strany mince.

Chceme maximálně pomoci tomu, abyste byli nadále skvělí, špičkoví a ukazovali cestu - to bude nevyhnutelně brzy znamenat si AI nástroje ochočit ve své každodenní práci. Začínáme chystat další semináře, vzdělávací akce a materiály. Samozřejmě bude možné použít i rozvojové kredity a nechat se inspirovat nebo rovnou velmi prakticky proškolit (-> třeba tady) a rovnou začít dělat věci jinak. Ptejte se Petry Müller, co vše pro vás už v komunitě máme.

Zároveň hledáme i pionýry a lidi, co už umí pokročilá kouzla a jsou ochotni je sdílet. A nebo rovnou ostatní vyškolit či své know-how konzultačně prodat. A tady se rozhodně neomezujeme jen na projektové řízení. Moc nás zajímají i zkušenosti s využitím v třeba v business analýze a UX designu.

Propojit se na naši sdílecí platformu či se rovnou dostat k hezké placené práci vám nejvíce pomohou Jan Procházka & Pavel Veselý. Hlaste se!

Aj aj, prý mi došly dnešní volné tokeny, budu muset končit ….

Disclaimer: tento text byl překvapivě a neefektivně vytvořen zcela bez pomoci ChatGPT a podobných kamarádů :)

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti