Upravit stránku

Proč děláme consulting?

Správné věci se dějí často přirozeně. A tak i k nám začalo přicházet čím dál více příležitostí „konzultačního“ druhu. Klienti už dobře znají a váží si odbornosti, kterou jim Projectman dává. Ne každá potřeba se ale dá vyřešit dodáním role do teamu (aka outsourcingem).

Konzultační výzvy jsou často jiné – většinou je třeba „vyřešit“ zcela konkrétní věc. Vyléčit problém, nastavit proces, postavit oddělení nebo správně nastartovat určitou oportunitu či firemní změnu. A pak velmi často zase od klienta odejít.. Tak, aby to v té firmě zůstalo a byla po našem odchodu jiná, lepší!

A řešit takové výzvy nás baví. Často nejsou lehké a často na startu ani nemáte přesné zadání. Naplnit očekávání všech stakeholderů je rébus, někdy se to nepovede. Ale pokud ano, můžeme malinko pohnout světem!

Když jsme si k tomu připomněli, kolik skvělých zkušených lidí kolem sebe máme (myšleno vás) a že řada z vás se takových výzev nebojí, nebylo proč váhat.

A samozřejmě taky chceme dál businessově růst a mít další „revenue stream“, k outsourcingu se prostě hodí.

Co a pro koho?

Co do témat konzultací se přirozeně držíme odborností, kolem kterých Projectman vyrostl a které umí. Nesnažíme se klientům radit s businessem (jaká mají vyrábět auta nebo jak vozit kontejnery, by měli vědět sami lépe). Ale jakmile jde o věci organizační, řídící či procesní, jsme doma.

Klasická témata, na které jsme poptáváni, obsahují:

  • Pomoc s řízením portfolia a prioritizace
    („máme novou strategii a je toho moc a nevíme čím začít a jak kontrolovat exekuci“)
  • Zlepšení maturity projektového řízení
    („no .. spíše nemáme žádnou pořádnou metodiku a tu starou nikdo nečte“)
  • Nastavení demand managementu a plánování kapacit
    („business si myslí, že dodáváme málo a my nevíme, co je priorita“)
  • Praktická agilita v organizaci
    („McK tu nechali slide s tribes/squads a nám to nějak nevrtá“)
  • Organizace UX a designu v korporátu
    („děláme více výzkumu i omalovánek, ale zbytek firmy to nějak nebere“)
  • Maximalizace využití firemních dat
    („chceme být ta data driven company, ale moc nevíme, jak na to“)
  • Optimalizace a automatizace procesů
    („no já ty procesy nechci ani až tak moc popsat, ale chci, aby už je nedělali žádní lidé“)

Zůstáváme ale hodně otevření dalším a novým věcem. Consulting je pro nás i platforma, kde můžeme trochu trénovat a osahávat si další trendy – takže někde už koketujeme s věcmi jako využití AI, robotizace nebo ESG témata.

Co do typu a velikosti firem nemáme hranice. Už se nám poštěstilo realizovat konzultace v bance či velké výrobní firmě. Pro ty velké chceme být pragmatickým partnerem, který jim pomůže pohnout s něčím, co jim tam “velá čtyřka” nechala v šuplíku. 

Ale pomáháme i poměrně malým subjektům. Ty si nechají mnohem snáze poradit a můžeme jim reálně přinést knowhow a zkušenost, na kterou si od velkých konzultaček nesáhnou.  

Chci se taky zapojit!

Stejně jako v outsourcingu, i tady chceme dodávku služeb stavět na vás, na komunitě odborníků a jejím vhodném propojení se správnými klienty a zakázkami. Nestavíme žádný jiný, „chytřejší“ interní team. Know-how a zkušenost máte vy a věříme, že řada z vás má chuť až potřebu ji uplatnit v pomoci nějaké další firmě.

Konzultační zakázky jsou často na „dobu určitou“ a dost často nejsou na plný úvazek. U klientů věc obvykle vlastní docela vysoko postavený stakeholder a jeho čas na součinnost taky nebývá fulltime. Takže to naplánování fakt nebývá lehké. Je celkem běžné, že si kontraktoři berou konzultační zakázku jako takový upside ke svému „dennímu chlebu“. A tady dvakrát platí, že na dobrou kvalitu si klient počká. Za Projectman to vždy s klientem nastavujeme s maximálním respektem k možnostem konzultanta.

A pokud konzultační dobrodružství nevyhledáváte, mějte i tak prosím na svých outsourcingových misích oči na stopkách. A dáte nám vědět, když něco kolem vás drhne či klient někde tápe. Může to být skvělý vstup k tomu za tou firmou přijít s konzultační nabídkou a napravit to. 

Část z vás už v consultingu zapojená je. A pokud vás to zajímá, napište Honzovi Procházkovi a půjdeme najít novou konzultační výzvu i pro vás. Na říjen navíc chystáme první „CONS“ párty v klasickém projectmaním střihu, tak to bude výborná příležitost vše probrat. Těšíme se!

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti